Mountainbikeroutes in Wellen, Alken

De mountainbikeroute “ De Bokkenrijders” loopt voornamelijk tussen de typische Haspengouwse boomgaarden en fruitplantages, die vooral in de bloeiperiode idyllisch mooi ogen en door prachtige holle wegen, over landelijke paden en veldwegen met eveneens enkele mooie weidse panoramische vergezichten. Het parcours is afwisselend vlak en golvend met enkele steile beklimmingen.
Het is doorgaans goed berijdbaar maar kan er tijdens de natte seizoenen, vanwege de gekende Haspengouwse leemgrond, zwaar bijliggen.
 
We vertrekken aan de gemeentelijke sporthal en volgen de rode bewegwijzering langsheen de wijk Kukkelberg. Vervolgens doen we heel even buurgemeente Kortessem aan. Hier zien we de eeuwenoude holle O.L.-Hereboom, die volgens de legende als vergaderplaats diende voor de vroegere bokkenrijders.

Via het Bosveld en tussen de plantages en velden door bereiken we vervolgens het Openluchtzwembad “ Maupertuus” dat gekend is voor zijn rijke traditie. Hier waren immers de eerste dolfijnen in België gehuisvest en met dagelijks vier voorstellingen was dit de attractie van de jaren zestig.

Door het Russeltveld fietsen we dan geruime tijd op de grens Wellen-Alken richting Ulbeek. Hier vangen we in de verte aan onze linkerzijde een glimp op van de vermaarde, nog in volle uitbating zijnde Boswinning, een voorbeeld van een Haspengouwse vierkanthoeve.

Na enkele korte ommetjes over de gehuchten Beurs, Gippershoven en Tereyken beginnen we de klim richting Oetersloven, waar we de kluiskapel aantreffen die jaarlijks op 1 mei nog tal van bedevaarders trekt.

Amper enkele honderden meters verder, op het hoogste punt van Wellen ( 80m boven de zeespiegel) zien we opnieuw een kast van een vierkanthoeve: de Canadawinning.

Vanaf hier dalen we af via de zogenaamde Moordkuil en maken daar een lus. We volgen nu de blauwe lus en klimmen langs een prachtige, steile holle weg naar het plateau van Oetersloven.

Vervolgens gaat het in dalende lijn via Berlingen naar het Kasteel van Rullingen. Dit enig mooi bouwwerk dateert uit 1640 en wordt momenteel uitgebaat als gerenommeerd hotel-restaurant.

Dan komen we opnieuw even op de rode lus en langs de kortste (veld)weg rijden we richting Herten, met zijn honderd inwoners één van de kleinste dorpjes van België.

Vervolgens schakelen we terug naar de blauwe lus en via een mooie holle weg biken we richting Borgloon waar we even de grens overschrijden om dan via het Loonerveld het gehucht Vrolingen aan te doen, gekend als thuishaven van boer Firmin Vandeput.

Even verder komen we voorbij de ambachtelijke stroopstokerij van Vrolingen en langs het natuurlijk aangelegd wachtbekken, dat Wellen bij hevige regenval van overstroming moet behoeden. Dan vatten we de terugtocht aan, richting sporthal. Ondertussen zijn we opnieuw op de rode lus aanbeland. Zo komt er een einde aan de prachtige mountainbikeroute doorheen Wellen en omstreken.

 

Bron


Rode lus

Rood blauwe lus
Reacties

Laat uw reactie achter